11.08.2016

Sernik z brzoskwiniami w kokilkach

Kokilki to gadżet, który wydawał mi się zbędny. Do momentu, gdy ich nie dostałam :)

Zapiekany sernik z brzoskwiniami i kruszonką jest opcją dla szukających czegoś więcej, niż crumble.

Składniki na sernik:
- 300 g twarożku
- 3 łyżki cukru (ksylitolu)
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka miękkiego masła

Wszystkie składniki bez zbędnych ceregieli zblendować na gładką masę

Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki brązowego lub białego cukru (ksylitolu)
- 3-4 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki - również bez zbędnych ceregieli - wymieszać łyżką, aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Można ewentualnie dodać więcej oleju kokosowego. Aby powstały grudki, co nie jest konieczne, olej powinien być w stanie stałym.

Oraz 2 brzoskwinie

Kokilki napełnić do połowy masą serową, pokrojone cząstki brzoskwiń zanurzyć lekko w masie. Górę posypać kruszonką. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz