09.09.2015

Prosty jabłecznik

Bardzo banalne ciasto z jabłkami: biszkopt i podprażone jabłka.

Składniki na (uniwersalny) biszkopt, blaszka 30x20:

6 jajek
3/4 szklanki cukru/ ksylitolu
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)

Dowolna ilość jabłek - około 2 kg
2-3 łyżki cukru/ksylitolu
cynamon
imbir
goździki

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, około 5 minut. Dodać przesiane i zmieszane z sodą mąki, delikatnie wymieszać. Piec w 160 stopniach przez 30 minut.

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, Dodać cukier. ksylitol, przyprawy, dusić około 20 minut do miękkości.

Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć jabłka, przykryć drugim blatem.
Pyszne, delikatne ciasto, które znika w pół dnia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz