Jeżeli chcemy cieszyć się aromatem cytrusów w święta, najwyższy czas, żeby się zająć przygotowaniami. A jest to banalnie łatwe!
Bardzo chętnie robię skórkę kandyzowaną na sucho - czyli bez gotowania, za to z krojeniem na bardzo drobno. W tym roku skandyzowałam już skórkę cytrynową i pomarańczową. Doskonała do pierników, serników, babek - również, jako dekoracja.
Teraz jest również dobry czas, aby ususzyć skórkę, która później posłuży nam do zrobienia mieszanki herbat - świetny pomysł na prezent. Owoce parzymy wrzątkiem, obieramy skórkę, wycinamy białą część tak, żeby zostało jej jak najmniej. Następnie kroimy w cieniutkie paseczki i zostawiamy na gorącym kaloryferze. Za dwa, trzy dni skórka jest wysuszona i można ją zapakować do przewiewnego woreczka, a następnie własnoręcznie zrobić mieszankę herbat dla najbliższych.
Dobrym pomysłem są również ekstrakty do ciast na bazie alkoholu. Potrzebujemy:
- skórki z jednego owocu, z usuniętą białą częścią, drobno pokrojone
- 200 ml wódki
- 100 ml wody
Skórki zalewamy wódką z wodą i przechowujemy w szczelnie zamkniętej butelce, w ciemnym miejscu, ale w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu nie zapomnijmy wstrząsnąć. Po miesiącu będzie jak znalazł do wypieków i napojów.
Oczywiście pomysł na:
Aż tu zapachniało mi cytrusami :)
OdpowiedzUsuńI ślinianki zwariowały ;)
OdpowiedzUsuń