Kluseczki z kaszy jaglanej, quinoi i jarmużu, przepis pochodzi z eko-idei (ciut zmienione - w oryginale był również szpinak) z sosem z twarożku i awokado. Bardzo sycące.
Składniki na kluseczki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g quinoi (komosy ryżowej)
- pęk jarmużu (u mnie mrożony)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- kmin rzymski
- curry
- estragon
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- 2-3 łyżki mąki (u mnie z ciecierzycy)
Kaszę jaglaną i quinoę sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Można gotować w jednym garnku. Odstawić, aby przestygła.
Jarmuż pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, podsmażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy cebula się zezłoci, dodać jarmuż i poddusić na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, a pod koniec dodać przyprawy.
Do przestudzonej kaszy dodać jarmuż, dosyć dokładnie zblendować (ja niestety zrobiłam to zbyt niedbale i pozostały za duże kawałki jarmużu, przez co kluseczki się rozpadały). W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub innymi przyprawami. Do masy dodać kilka łyżek mąki, aby nie kleiła się tak bardzo. Formować kluski, dobrze je zbijając. Gdy uformujemy ostatnią kluskę, warto wrócić do pierwszej i poprawić jej kształt - po kilku minutach kluska już odrobinę przeschnie, nie klei się tak bardzo do rąk i łatwiej się ją formuje.
Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Sos z twarożku i awokado
- 200 g twarożku
- 1 awokado
- 3 łyżki śmietany lub/i 3 łyżki jogurtu
- sól, pieprz, papryka ostra, tymianek, estragon
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Położyć na ugotowane kluski. Zdrowy i całkiem dobry obiad wegetariański!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz