Jesienna wersja moich kruchych ciasteczek. Do ciasta dodałam dwie łyżeczki cynamonu, a przełożyłam wszystko dżemem śliwkowym. Jest szansa, że te 23 słoiczki dżemu śliwkowego jednak zejdą w ciągu roku ;)
Jeszcze raz dla przypomnienia kopiuję:
Ciasto:
- 300 g mieszanki mąk bezglutenowych
- 200 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
Prosty przepis: z podanych składników szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki do schłodzenia. Rozwałkować na ok. 3 mm, wykrawać ciasteczka i przełożyć na blaszkę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blaszkę w międzyczasie wstawić do lodówki, żeby ciasto jeszcze raz schłodzić. Kruche ciasteczka muszą być włożone bardzo zimne do gorącego piekarnika, wtedy się nie odkształcają. Piec ok. 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz