Stałam się szczęśliwą posiadaczką trzech litrów mleka prosto od krowy. Połowę odstawiłam w ciepłe miejsce na dwa dni, zrobiło się pyszne, zsiadłe mleko. Więc wygooglowałam przepis na ciasto czekoladowe ze zsiadłym mlekiem. Nie jest tak miękkie, jak obiecywała autorka, ale całkiem dobre, trochę "serowe" w smaku. Warto wypróbować.
Moje zmiany w przepisie:
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki amarantusowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej*
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g masła
- rodzynki, orzechy - według uznania
- Mąki, cukier, sodę, kakao, przyprawy, orzechy i rodzynki wymieszać. Masło roztopić, dodać dżem i zsiadłe mleko, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać. Przelać do tortownicy ok. 25 cm, piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.
- * następnym razem zamienię mąkę ziemniaczaną na inną, być może dlatego ciasto wyszło twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz