Składniki:
170 g miękkiego masła
160 g cukru pomarańczowego lub cukru i skórki otartej z jednej pomarańczy
210 g mieszanki mąk bezglutenowych
75 g gorzkiego kakao
szczypta soli
3/4 łyżki zmielonej kawy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
Cukier pomarańczowy do dekoracji.
Masło ucieramy z cukrem, aż cukier zupełnie się rozpuści. Dodać jajko, zmiksować. Zmieszać mąki, kakao i przyprawy, dodać do masy maślanej. Tutaj trzeba już ręcznie: zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt miękkie, należy włożyć go do lodówki na kilkanaście minut), wałkujemy na grubość 4-5 mm, wykrawamy kształty i maczamy w cukrze. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 9-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz