Krucha, pyszna szarlotka na spodzie orzechowo-owsianym, z kruszonką i pianką z białek.
Składniki na ciasto:
100 g masła
20 g majonezu
80 g śmietany kwaśnej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 całe jajko
3 żółtka
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kardamonu
1/2 szklanki mąki np. gryczanej - do posypywania
Płatki owsiane i orzechy zmielić w blenderze na mąkę, mogą zostać niewielkie grudki.
Dodać pozostałe składniki (poza mąką gryczaną), szybko zagnieść ciasto. Ciasto będzie miękkie. Wylepić ciastem blaszkę, podczas wylepiania podsypywać pozostałą mąką. Piec w 170 stopniach przez ok. 20 minut.
Na podpieczone ciasto wyłożyć:
Jabłka do szarlotki
Pianę z białek: pozostałe 3 białka ubić z 3 łyżkami cukru pudru, wyłożyć na jabłka
Kruszonkę:
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków owsianych
1 kopiata łyżka oleju kokosowego
1/2 szklanki cukru
Płatki i orzechy zemleć w blenderze, dodać cukier, olej kokosowy, łyżką rozetrzeć na kruszonkę. Posypać nią pianę z białek.
Szarlotkę włożyć ponownie do piekarnika, 170 stopni, piec jeszcze
ok. 30 minut.
Doskonale smakuje na ciepło, z gałką lodów.
Z lodami najlepsza! ;) Oj ślinka cieknie na sam widok.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/