Przepis jest kompilacją kilku, dlatego ciężko jest podać źródło.
2 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
3/4 szklanki migdałów (mogą być też inne orzechy lub bakalie)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jaja ubić z cukrem na białą masę. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia/ sodę oczyszczoną, wyrobić ciasto. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i uformować coś na kształt długiego bochenka. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie pokroić ostrym nożem na paski ok. 1 cm, rozłożyć na blaszce i ponownie piec przez ok. 8 minut z jednej i 8 minut z drugiej strony.
W wersji bezglutenowej są bardziej kruche niż z mąką pszenną, jednak smakują tak samo niesamowicie!
uwielbiam te włoskie ciasteczka :) Twoje wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Smakują równie dobrze!
Usuń