Na stronie searchingforanamaranth.blox.pl znalazłam całkiem smacznie wyglądające ciasto, a że orzechów mam jeszcze sporo, a w lodówce świeżutki twarożek, upiekłam - w odrobinę zmienionej wersji - i okazało się, że ciasto smakuje tak, jak oczekiwałam.
Składniki na biszkopt:
8 białek
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
250 g orzechów włoskich - zmielonych lub rozdrobnionych w blenderze tak, żeby zostało trochę grubszych kawałków
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie białka (w sumie 10) ubić, dodając po łyżce cukru, a na końcu dodać żółtka. Mąkę, orzechy, sodę wymieszać ze sobą, dodać do ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na blaszkę ok. (20x30 cm), piec 35 minut w 170 stopniach. Jest to całkiem fajny przepis na orzechowy, wilgotny i całkiem elastyczny biszkopt.
Masa serowa:
1 kg twarożku, zmielonego lub zmiksowanego blenderem
1 puszka masy kajmakowej
3 duże łyżki oleju kokosowego (lub jak w oryginalnym przepisie: 200 g masła)
3 żółtka
1 torebka budyniu waniliowego (lub jak w oryginalnym przepisie 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
Masę kajmakową podgrzać z olejem (masłem), dodać zmielony twaróg, wymieszać. Żółtka wymieszać z budyniem (mąką ziemniaczaną), dodać do masy twarogowej, cały czas podgrzewać, aż masa się zagotuje i pogotować jeszcze kilka chwil. Przestudzić chwilkę.
Dżem z czarnej porzeczki do przełożenia.
Kakao do oprószenia.
Upieczony i przestudzony blat przekroić wzdłuż. Posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, na to wylać połowę masy serowej. Przykryć drugim blatem, rozsmarować dżem i wylać resztę masy. Włożyć do lodówki, masa stężeje. Wierzch posypać kakao.
Dobre, niezbyt słodkie ciasto (można do masy dodać cukru, lecz dla mnie słodycz była wystarczająca), któremu charakteru dodaje kwaskowaty dżem, i chociaż nie było go w oryginale, uważam, że nie można go pominąć!
Bardzo apetyczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! tylko brać i jeść :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dżemem. Chyba właśnie tego brakowało w tym przepisie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Dziękuję za inspirację, amaranthrose! Koniecznie spróbuj, czy i Tobie zasmakuje z dżemem :)
OdpowiedzUsuńale pyszne:)
OdpowiedzUsuńIle tych żółtek się dodaje? 2, czy 8 czy 10?
OdpowiedzUsuńDokładnie o to samo miałem pytać. Ale widzę, że nikt nie odpisał na Twoje pytanie.
UsuńJuż wiem 10 białek i dwa żółtka 🤪
OdpowiedzUsuńrewelacyjne ciasto, właśnie robiłam na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuń