- 100 g mąki owsianej (można znaleźć bezglutenową)
- 50 g mąki żytniej (nie można znaleźć bezglutenowej, ale można zamienić na inną mąkę)
- 65 g mąki kukurydzianej
- 65 g mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 100 g masła
- 2 łyżki (z górką) brązowego cukru
Mąki wymieszać z sodą, solą i cukrem, dodać pokrojone masło i jajko, wyrobić ciasto. Rozwałkować na ok. 5-6 mm, wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Ciasteczka są kruche, bez glutenu, czyli mąki pszennej, się rozsypią, stąd dodatek jajka (albo i dwóch) jest niezbędny. Mąka żytnia nadaje im bardziej razowy charakter, ale i bez niej ciasteczka wyjdą smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz