7 jajek - osobno białka i żółtka
200g cukru (ksylitolu)
100g orzechów włoskich zmielonych
100g mieszanki mąk bezglutenowych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Kilka dużych, dowolnych jabłek, łyżeczka cukru (ksylitolu), cynamon, imbir.
Jabłka obieramy, kroimy na cząsteczki, posypujemy cukrem i przyprawami. Odstawiamy na chwilkę, żeby puściły sok (wystarczy na czas przygotowania ciasta).
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier (ksylitol) i ubijamy do rozpuszczenia się. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Następnie dodajemy przesiane mąki wraz z sodą i mieszamy delikatnie rózgą. Na końcu dodajemy zmielone orzechy i również delikatnie mieszamy. Połowę jabłek dodajemy do ciasta, ciasto przelewamy do tortownicy (u mnie: 28cm), na wierzch wykładamy resztę jabłek.
Pieczemy 40 min. w 200 stopniach.
Doskonała z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz