Bulwy topinamburu
sól
tymianek
gałka muszkatołowa
olej słonecznikowy
Topinambur wyszorować (nie obierać). Tak, szorowanie malutkich bulw jest czasochłonne, ale to w zasadzie 90% całej pracy. Bulwy zamoczyć na 5 minut w wodzie z octem (znalazłam informację, że w przeciwnym razie bulwy szybko ciemnieją. Na wszelki wypadek wymoczyłam je w tej wodzie). Skropić olejem, przyprawić solą, tymiankiem i gałką, rozłożyć na blaszce i piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut, w zależności od wielkości. Po tym czasie bulwy powinny stać się mięciutkie.
Sos miodowo-musztardowy:
1 łyżka płynnego miodu (nie powinien być scukrzony)
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
można dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek, jeżeli chcemy otrzymać rzadki sos
Połączyć składniki. Koniec ceregieli :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz