1 szklanka soku śliwkowego (sok najlepiej odlać podczas przygotowywania powideł)
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Ok. 2 szklanki śliwek węgierek
Opcjonalnie, dla lubiących bardzo słodkie desery lub gdy sok śliwkowy nie jest słodki: 1 łyżka cukru.
jogurt naturalny
orzechy (włoskie, laskowe lub nerkowce)
Śliwki wydrylować, pokroić w kostkę. Sok śliwkowy i 1 szklankę wody zagotować, w razie potrzeby dodać cukier. W 1/2 szklanki zimnej wody wymieszać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się soku z wodą wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania, kisiel powinien zgęstnieć. Na końcu wrzucić śliwki, zagotować i od razu odstawić z ognia.
Przelać do miseczek, wystudzić. Do każdej miseczki dodać 2-3 łyżki jogurtu i posypać zmielonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz