Przepis jest właściwie składanką moich wcześniejszych wypieków:
Biszkopt: z Martena, czyli kopiuję:
Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki jaglanej
1 kopiata łyżka kakao
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Piec w 160 stopniach przez 40 minut, wystudzić, przekroić na trzy blaty.
Do nasączenia blatów użyłam likieru bananowego, ale można nasączyć również mocną, dobrze posłodzoną herbatą.
Przełożenie:
3 banany
2 opakowania po 250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru.
Śmietanę ubić, do ubitej dodawać po łyżce mascarpone na przemian z cukrem pudrem i mieszać do połączenia składników.
Na nasączony blat wyłożyć 1/4 masy mascarpone, potem pokrojone w plasterki banany, przykryć wszystko 1/4 masy i kolejnym blatem. Powtórzyć, czyli: nasączony blat, 1/4 masy mascarpone, banany i 1/4 masy mascarpone. Górę przykryć ostatnim blatem.
Jako polewa doskonale sprawdziła się wersja z żelatyną:
Składniki:
6 łyżek zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
250 g masła
10 łyżek cukru pudru
5 łyżek kakao
6 łyżek mleka/śmietany
ewentualnie dowolny olejek zapachowy
2 łyżeczki żelatyny
250 g masła
10 łyżek cukru pudru
5 łyżek kakao
6 łyżek mleka/śmietany
ewentualnie dowolny olejek zapachowy
Wodę i żelatynę wymieszać w garnuszku, powoli podgrzewając (ale nie gotując) do całkowitego rozpuszczenia. Dodać masło, rozpuścić.
Cukier puder i kakao wymieszać, dodać mleko/śmietanę, wymieszać na gładką masę. Można dodać aromat.
Wlewać ciepłe masło z żelatyną cienkim strumieniem, mieszając. Na początku może się wydawać, że tłuszcz się oddziela, ale wystarczy mieszać dalej - masa połączy się, zgęstnieje, stanie się gładka i zacznie tężeć. Szybko wylać na tort.
Cudownie wygląda, smakować też musi nieziemsko. Nie ma lepszego połączenia niż banan+czekolada :)
OdpowiedzUsuńBajeczne smaki:)
OdpowiedzUsuńbanany i czekolada - duet idealny!
OdpowiedzUsuńPieke go na klasycznym biszkopcie kakaowym,z chęcią wyprobuję wersję bezglutenową. U nas jest hitem każdych urodzin w tym roku i nikomu się jeszcze nie znudził potwierdzam jest pyszny!:-)
OdpowiedzUsuń